Якого кольору помідор? Це легке питання, правда? Вони червоні! Чи ви насолоджуетесь помідором Черрі в салаті або товстою скибочкою біфштексу з помідором на чизбургері, у вас немає жодних сумнівів – у нього насичений червоний колір.
Якщо ж вирушити на пошуки плодів до саду, тоді можуть виникнути деякі проблеми, якщо шукати саме червоного кольору. Коли томати ростуть, на корені вони не яскраво-червоні, як у магазині чи салаті, коли вони дозрілі та готові до вживання. Натомість, вони зелені!
Що тут відбувається? Ці овочі трансформуються? Чому вони ростуть зеленими на стеблі, а потім стають червоними, коли дозріють і готові до вживання? Що робить його зеленим? Чи є спосіб прискорити процес дозрівання в домашніх умовах?
Процес зміни кольору томату
Помідори можуть змінювати колір завдяки двом пігментами, які вони використовують для фотосинтезу та зміни кольору в процесі перетворення: хлорофіл та лікопін. Хлорофіл – зелений, а лікопін має червоний колір.
Коли помідори тільки починають рости, вони містять переважно хлорофіл. Він надає плоду зеленого кольору, який і можна бачити, поки помідор на корені. У міру дорослішання, проте, починає відбуватися трансформація.
Коли підходить час збирання врожаю, дні стають коротшими, а температура знижується. Саме в цей момент хлорофіл починає розчинятися і лікопін бере своє. Будь-який бажаючий може спостерігати як розгортається цей процес на зовнішній стороні плода, і червона складова лікопена повільно перетворить плід із зеленого на червоний.
Помідори мають бути в зрілій зеленій стадії для того, щоб це перетворення розпочалося. У цей момент вони починають виробляти непахучий, нейтральний і невидимий хімічний газ під назвою етилен. Етилен запускає процеси дозрівання у помідорі та інших фруктах. Наприклад, саме з цієї причини банани змінюють колір. На додаток до зміни кольору, помідори також стануть м’якшими, рівень цукру підніметься і рівень кислотності знизиться, роблячи їх готовими до вживання.
У той час, як зростання плоду може зайняти кілька місяців для томатів, процес дозрівання відбувається швидко протягом досить короткого періоду часу. Ось чому більшість фермерів збирають урожай помідорів, коли вони ще зелені на корені. При відправці до споживача помідори обробляють етиленом, щоб почати процес дозрівання. Плоди прибудуть у магазинах стиглі та готові до вживання.
Не всі помідори стають червоними з однаковою швидкістю. Вчені дізналися, що дрібні сорти, такі як помідори Черрі, зазвичай дозрівають швидше, ніж великі сорти.
Температура також відіграє у процесі дозрівання. Лікопін не швидко з’являтиметься при дуже низьких або дуже високих температурах. Для томатів, щоб правильно рости та дозрівати, температура повинна залишатися близько 10-30 градусів.
Той, хто вирощує помідори вдома, зауважить, що іноді томати падають із гілки, поки вони ще зелені. Крім того, можна купити помідори в магазині, і вони в основному будуть зелені. Чи потрібно викинути такі помідори?
Ні! Якщо трапляються незрілі помідори, потрібно просто помістити їх у паперовий пакет та дати трохи часу. Поки вони дозріватимуть, паперовий пакет стане пасткою для газу етилену, що виробляється плодом. Будучи у пастці, етилен дозволить прискорити дозрівання помідора до повної стиглості протягом кількох днів!