Як відомо, першоджерелом всіх посівних робіт і запорукою майбутнього врожаю є насіння і їх якість. Чим вище якість посадкового матеріалу – тим багатшим буде урожай. Перед посівом для визначення густоти посівів визначають їх схожість. Для цього, наприклад, 100 насінин поміщають у вологе середовище при температурі повітря 18-20° С, і якщо з 100 проросте 50 – значить урожайність 50%. Якщо здатність до проростання насіння низька, то при посіві потрібно збільшити кількість насіння.
Для поліпшення стійкості до несприятливих умов і різних захворювань насіння спочатку замочують у воді, а потім у воді з мікроелементами. Обробку мікроелементами краще проводити після 12- годинного замочування у воді. Хороші результати показує насіння, яке зазнало стратифікації або теплової обробки. Для посівів розсади можна використовувати самі різні ємності – від контейнерів, міні тепличок, торф’яних горщиків до пакетів з-під молока, обрізаних пластикових пляшок або інших контейнерів.
У всіх рослин різний вегетаційний період, тому посів повинен проводитися поетапно. Через найдовший вегетаційний період і довге проростання, першими на початку лютого висівають перці і баклажани, томати сіють у другій половині лютого (якщо сорти пізні) або в першій декаді березня, ранню капусту городники висівають в першій половині березня, пізню – в першій половині квітня. Глибина загортання насіння залежить від його розміру. Чим більші насінини – тим глибша посадка, але не глибша за 1,5 см. Для вирощування міцної розсади необхідно багато світла, правильний полив, проведена вчасно пікіровка рослин. Недостатність освітлення може призвести до надмірного витягування молодої розсади, що неодмінно позначиться на майбутньому врожаї.
Що і коли садити?
Перед посівом насіння на постійне місце обов’язково потрібно враховувати час їх проростання. Насіння петрушки, моркви, буряка, кропу проростають довго, тому рекомендується їх вимочувати до повного набухання. Швидко проростають насіння гороху, капусти та ін. – достатньо витримати їх кілька годин в розчині мікроелементів. Для обробки можна використовувати розчин золи або готові препарати мікроелементів в вигляді таблеток або розчинів.
На постійне місце першими з холодостійких культур в кінці квітня висівають на грядки горох, петрушку, моркву, кріп. Редис, салат і ріпа на гряди сіється на початку травня. При прогріванні грунту до 8-10 ° С можна висівати буряки. В середині травня в теплиці висаджуємо томати. При загрозі заморозків теплиці що не обігріваються підстраховуємо тепловими гарматами.
При посіві насіння необхідно витримувати відстань між рослинами, посадку не можна загущувати. При дуже густому посіві паростки швидко витягуються, ростуть слабкими і блідими. А з неякісної розсади складно отримати хороший урожай.
Чому так важко і довго проростає насіння
Багато хто починає хвилюватися, якщо пагони довго не з’являються, але необхідно враховувати, що для кожної культури потрібні різні умови і час. Швидко проростають редис і салат, вони можуть дати сходи протягом кілька днів. Їх дуже часто використовують в якості маркера для позначення меж при посівах культур, у яких паростки з’являються повільно, наприклад огірки. Посіви петрушки, селери, кропу сходять тижні через три.
Для пророщування багатьох квітів буде потрібно від чотирьох до шести тижнів. Навіть у однієї культури терміни можуть бути різні. Гібриди багатьох рослин, особливо західних фірм, спеціально обробляються складом, що збільшує термін зберігання, що знижує вміст вологи і тому збільшує терміни проростання. Зменшується урожайність також при тривалому зберіганні відкритого пакетика з насінням.
Деяким квітам для отримання сходів необхідна підготовка:
- Стратифікація – передпосівна обробка холодом, вологою (дельфініум, примула, молочай, рудбекія, та ін..). Можна іноді замінювати її посівами під зиму;
- Скарифікація – необхідність руйнування досить твердої оболонки, у таких рослин, як пеларгонія, запашний горошок, кісточкові, рицина. Це можна зробити механічним, термічним, хімічним способом.
Правильні строки посіву теж впливають на урожайність рослин, особливо при посіві у відкритий грунт. Якщо він буде холодним, то сходи можуть з’явитися тільки при оптимальній температурі або взагалі не прорости.
Не варто забувати про попереднє замочування насіння, таких як цибуля і морква, з просушуванням до сипучого стану. Необхідно дотримуватися умов зберігання насіннєвого матеріалу і перевіряти термін придатності. Дотримуючись всіх перерахованих вимог, ви отримаєте своєчасне і якісне проростання насіння.