Білоголовий орлан: один з найбільших птахів у світі

Білоголовий орлан – найбільший з орланів, з величезним і надзвичайно потужним дзьобом, великими і сильними лапами, плюсною, покритою (як правило) спереду дрібними сітчастими щитками, короткими крилами і явним клиноподібним хвостом, що складається з 14 рульових. У старих птахів оперення в загальному чорно-буре, в зношеному стані з злегка більш світлими облямівками. Хвіст, а часом і верхні і нижні покривні хвоста і покривні крил – білі.

Зовнішній вигляд орлана

У першому покриві дрібне перо буре, помітно світліше, ніж у старих, в яких все пір’я з білим корінням. Голова і шия з розмитими світлішими наствольними плямами, в зношеному пері вицвітає до брудно-вохристих, тонів. Великі покривні крил і останні махові з темними вершинами і білими основами, іноді з мармуровим малюнком. Махові в основах білі або з мармуровим малюнком. Кермові темні, зі світлим мармуровим малюнком, що найбільш інтенсивний в середній частині рулів.

У другому покриві дрібне перо трохи темніше і світлий мармуровий малюнок на рульових більш розвинений, поширюючись також і на вершини.

У третьому покриві дрібне перо вже практично таке ж темне, як у старих птахів, але все-таки ще з білими основами. Махові теж ще з мармуровим малюнком біля основи. На рульових, як правило, переважає білий колір, іноді вони практично чисто білі.

Четвертий покрив, в загальному, схожий на остаточний, проте верхні криючі хвоста не білі, а чорно-бурі кольори спини. Кермові іноді зі слідами темного малюнка. Цей покрив, мабуть, ні за яких умов повністю не одягається, а дуже повільна і розтягнута линька з третього покриву змінюється частково в четвертий, частково в остаточний покрив. Райдужна оболонка світло-жовта, у молодих бура. Дзьоб яскраво-оранжевий, в першому покриві чорно-бурий, частково біля основи світліший. Восковиця і ноги жовті, кігті чорні.

Поширення орланів

Орлан населяє узбережжя Камчатки, Охотське узбережжя, Сахалін, крайню північ примор’я і, мабуть, у вигляді ізольованої колонії, узбережжя Кореї. У північній частині свого ареалу, є перелітним птахом, зимуючим на узбережжях Японського моря.

Спосіб життя орланів

Даний вид за своїми звичками нагадує білохвоста, але, будучи більшим за нього, відрізняється і більшою силою. Харчується рибою, (живою та мертвою), ссавцями, величиною до зайця і лисиці, новонародженими тюленями, великими птахами і падлом, особливо, що викидається морем.

Незважаючи на популярність орланів, в XIX і XX століттях птах пережив драматичний спад чисельності, внаслідок чого гостро постало питання збереження виду. Основними причинами депопуляції були визнані масове винищення і господарська діяльність людини.

Стаття 'Білоголовий орлан: один з найбільших птахів у світі' опублікована 22 Липня, 2021, 2:33 pm в 'ВсеСвіт '. Залиште коментар!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code